Van dichtbij
meemaken
NL  FR  EN

ICTRA, het informaticadepartement van de NMBS, migreerde maar liefst twee miljoen lijnen code naar de Java ontwikkeltaal. De toepassing waarmee seinhuizen het treinverkeer regelen, was geschreven in UDS Forte, die niet langer ondersteund werd door de nieuwe   eigenaar Oracle. Cegeka ondersteunde ICTRA en Infrabel bij deze omvangrijke operatie.


Eerder dit jaar vernieuwde de VRT de website van Ketnet. De nieuwe webstek draait niet langer op eigen servers maar in het datacenter van Cegeka. Die laat de capaciteitsvoorziening fluctueren volgens de bezoekpieken. Geen luxe, zo bleek al op de eerste dag, toen VRT en Cegeka meer loads op de site kregen dan verwacht.
My Service werkte tot voor kort met manuele werkbons. Gegevens over interventies werden tot 3 keer overgeschreven, velden werden soms overgeslagen, onderdelennummers waren niet altijd goed leesbaar en de klant kreeg soms weken later het verslag van de interventie. Cegeka automatiseerde en digitaliseerde het proces met een applicatie op maat van de technicus.


Door de recente groei van BDO werd het moeilijker voor de IT-afdeling om het stijgend aantal opdrachten te bolwerken. Cegeka voerde een optimalisatiestudie uit en creëerde met nieuwe beheersoftware voor IT-projecten, meer structuur en duidelijkere afspraken ademruimte voor het ontwikkelteam.


Papierproducent Stora Enso heeft twee biomassakrachtcentrales om zelf in energie te voorzien. Samen met Cegeka ontwierp het een webtoepassing om de aanvoer van treinbilzen op te volgen, van afbraak tot verwerking. Het bedrijf haalde een contract binnen met de SNCF, die al zijn houten dwarsliggers vervangt.
ZOO Antwerpen en Planckendael werkten samen met Cegeka om hun interne communicatie te digitaliseren en verdere versnippering tegen te gaan. Er werd een Microsoft SharePoint server geïnstalleerd waarop het intranet draait als centrale uitvalsbasis voor informatie.

Portima zocht een oplossing om hun mailings professioneler en efficiënter aan te pakken. Cegeka adviseerde een overstap van Outlook naar de online mailtoepassing Addemar. Daarmee kunnen de marketeers van Portima hun klanten in één keer en op een gepersonaliseerde manier informeren via e-mail en SMS.


Aviapartner besliste in 2011 om zijn outsourcingcontract met Cegeka uit te breiden. De centrale IT-infrastructuur werd er ondergebracht en Cegeka biedt ook eerste- en tweedelijnsondersteuning voor alle software waarmee Aviapartner werkt. Aviapartner heeft een private cloud bij Cegeka voor zijn softwarepakketten en maatsoftware en haalt zijn e-mail uit de publieke cloud. Saas is in de sector al goed ingeburgerd.
Met ruim 150.000 leden heeft de Vlaamse Tennis Vereniging (VTV) baat bij een vlotte communicatie. Om die reden investeert de VTV sinds haar oprichting sterk in automatisering. De beheersoftware Elit voor onder meer de ledenadministratie en een betrouwbare infrastructuur vormen de hoeksteen van het informaticabeleid is. De IT-basis vormt bovendien een springplank naar nog meer mogelijkheden.
Meer controle. Daar komt het in essentie op neer, in outsourcing. “Delta Lloyd Life heeft zijn IT-processen beter geformaliseerd. Een groot verschil”, vertelt CIO Anne Romagnoli. “Onze infrastructuuroutsourcing bij Cegeka biedt ons meer stabiliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit.” Dat betekent evenwel niet dat er voor de verzekeraar geen werk meer is. “Laat je niets wijsmaken. Voorzie voor elke euro 25 cent governance.”
Geneesmiddelenverdeler Febelco vertrouwde op de kennis en het advies van Cegeka bij de migratie naar nieuwe Power Systems 720 van IBM, gecombineerd met Storwize voor de externe opslag van cruciale gegevens. De servers en alle verbindingen werden door Cegeka volledig redundant uitgevoerd, aangezien de toepassingen die erop draaien altijd beschikbaar moeten zijn.
De Europese vestigingen van GC werkten lang zelfstandig, ook voor het beheer van ICT. Dat ging lang goed, want GC Europe is een groeibedrijf. Toch vergt groei ook een goede organisatie. “Je moet zorgen voor continuïteit en met een klein IT-team en een decentrale strategie lukt dat moeizaam. Of je wacht tot de eerste calamiteit, of je neemt maatregelen”, zegt Jean Guns, VP Finance & General Affairs en verantwoordelijk voor IT. Guns outsourcete zijn IT prompt aan Cegeka.

Om zijn toepassing een moderne uitstraling te geven, startte het Belgische ILIAS Solutions een parallel ontwikkelingstraject in JAVA. “Dankzij agile coaching van Cegeka kregen we het ontwikkelproces op de rails en leveren we beter op, onze klanten zijn tevreden”, zegt directeur Jean-Pierre Wildschut.


Jarenlang gebruikte Agora stabiele AS/400-servers. Met de opkomst van webwinkels moest Agora weliswaar uitkijken naar een alternatief of complementair systeem. “Hoewel we graag hebben dat kopers onze planten, bloemen en andere tuinproducten in onze magazijnen komen bekijken, hadden we dringend nood aan een e-shop voor onze klanten”, vertelt Ruud Endeveld, de ICT-manager van Agora.
Alken-Maes verving een reeks iSeries-applicaties door de beheersoftware SAP. Enkel voor een aantal verkoopondersteunende processen, vond het geen module in SAP. Ook dreigde de ondersteuning van de IBM Power servers te vervallen. “We moesten er nieuwe aanschaffen of overstappen naar een on-demand model”, vertelt IT-directeur Rudi Vandeweyer. Na een kosten-batenanalyse zette Alken-Maes de iSeries-toepassing prompt in de cloud.
Stel: je draait je ERP-pakket op een erg stabiel systeem, maar toch blijft het licht af en toe uitgaan. Dat is zonde van de investering, maar ook de productie en business vallen dan volledig stil. “Je huiswerk is na de ERP-implementatie niet af. Je moet ervoor zorgen dat de architectuur en software op elkaar afgestemd blijven”, vertelt Elze Veldhuis, IT Manager bij  Heuschen & Schrouff. “Dat technische applicatiebeheer hebben we toevertrouwd aan Cegeka, en het bleek een schot in de roos.”
De VDAB schakelde onlangs over naar één databank om de circa 200.000 actieve werkzoekenden en vacatures beter en juister kunnen koppelen, via een online systeem met intelligente pushtechnologie. Voor dit mastervacproject opteerde de VDAB voor de iteratieve aanpak van Agile Software Development en riep de assistentie in van Cegeka.
Met Cegeka’s C-eHealth Portal stemde ziekenhuisgroep GZA zijn gespecialiseerde, medische en verpleegkundige processen volledig op elkaar af. “Nu willen we met de gestructureerde data verder aan de slag om de zorgprocessen aan te sturen : noem het health intelligence naar analogie van BI”, zegt GZA’s informaticadirecteur Jan De Sitter.

Dankzij de nieuwe winkelkaart kreeg AVEVE zicht op het aankoopgedrag van zijn 650.000 klanten. Een en ander leidde tot een gerichter marketing- en communicatiebeleid en scherper concurrentievermogen. ‘We hebben de investering in dit informaticaproject snel commercieel terugverdiend ’, stelt Christel Berings, Marketing en Communicatie Manager bij AVEVE Retail. AVEVE deed voor dit project een beroep op de kennis en ervaring van Cegeka.

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart te Leuven is misschien wat minder bekend dan de grote universitaire broer, maar we kunnen het met zijn elektronisch centraal medisch dossier toch een belangrijke voorloper noemen in medische informatisering.  Tien jaar geleden ging het ziekenhuis van start met de voorloper van C-Medical Record, een eerste stap in de algemene digitalisering van het volledige zorgtraject.

‘Naast vakkennis is de gelijkaardige bedrijfscultuur een van de pijlers van onze partnerrelatie met Cegeka,’ zeggen Joris Van der Auwera, Operations-directeur, en Kris Wauters, directeur projectleiding en -analyse. De samenwerking met Cegeka gaat van detacheringdiensten over ontwikkelingprojecten in een co-sourcingmodel, tot en met outsourcing van infrastructuur- en datacenterdiensten.

Het non-ferrobedrijf Metallo-Chimique recycleert zware metalen als koper, lood of tin uit secundaire grondstoffen. Informatica behoort dus zeker niet ...
Met de online toepassing Ventouris kregen Acerta Sociaal Verzekeringsfonds en zeven andere sociaal verzekeringsfondsen er de afgelopen jaren heel wat beheersmogelijkheden bij. Cegeka was de lijm, olie en motor van dit gigantische project. Dankzij de ‘Agile Software Development’-methodiek leidde de IT-dienstenleverancier dit project met strakke hand.
Samen met Cegeka installeerde het Departement RWO een eerste postregistratie- en dossieropvolgingsysteem met Microsoft SharePoint om dossiers efficiënter te beheren. En ook workflowautomatisering staat in de steigers.
Het pas opgerichte Ziut moest in 2010 op zoek naar een nieuwe ICT-infrastructuur. De directie besteedde meteen de volledige operationele informatica uit. “Kijk, in outsourcing moeten beide partijen goed met elkaar kunnen praten zodat de doelstellingen gelijklopen”, meent ICT-programmamanager Frank Voortman. “Met Cegeka is er die cultural fit.”
Never change a winning… process. Toen alarmcentrale Mutas een zelfstandige Belgische entiteit werd, moest het ook op zoek naar bedrijfssoftware voor de bijstandverleners. Omdat de interne werking echter op punt stond, wilde het lokale team graag verder met de vertrouwde manier van werken. Mutas vertrouwde de opdracht toe aan de Agile Software Factory van Cegeka. De hulpverleners op de alarmcentrale zetten gewoon het werk voort.

Over Cegeka
Outsourcing
Oplossingen
Sectoren